Gemich je napisao/la:Pozdrav svima!
Već duže vrime pratim ovaj forum i šta reć nego, prezanimljivo
EV prerada Yamaha-FZ1 ( 2006 ) motocikla je ideja koja mi zadnjih par miseci ne da mira.
To je motocikl snage 110kW ( na kotaču oko 88kW ) na 11000rpm.
Želja je samogradnja/modifikacija motocikla u EV sa karakteristikama:
Težina je oko 90kg bez baterija, motora i putnika.
Zadnja guma je 190/50 ZR17
Zanima me Vaše cijenjeno mišljenje tj. gruba procjena za:
1. Autonomija: >=200km
2. Ubrzanje ( 0-100 km/h ): <3sec>=200km/h
4. snaga hub motora ??
5. baterije LiFePO4 ??
6. ukupna težina ?? ( kg i kune )
Ajde, bilo je ovde i glupljih pitanja

Ok, buduci da i sam imam Frezu '07 i da sam razmisljao o tome postoji teoretks i prakticna preinaka u elektricni motor:
1. Pogon: EMRAX 2 Duplex verzija, dva motora od 30kW kontinuirano (na 1950 o/min pri 200V) i 60kWp (3000 o/min pri 300V) tezine 2x11kg = 22kg
30.000kn
http://www.glider-one.si/index.php?opti ... &Itemid=93
2. Baterije Headway 300kom x 0,31kg = 91kg spojenih u tri serije po 100 komada od kojih svaka napaja jednu fazu EMRAX 2 motora.
33.000kn
http://headway-cn.en.alibaba.com/produc ... _cell.html
3. BMS bi ti valjda Debeli sredio kad vec kod njega kupujes baterije, s tom kolicinom ce ti to dat djabe i tu je jos 2kg
4. kontroler: ili onaj kojeg Pero radi ili neki u kojeg se Pero i Hal kuze, tu ti nemrem pomoci osim u ideji da bude kostao kojih
2000kn i tezio bar 2 kg
5. Prerada limenog tanka u carbon-kevlar od Mac Motosport pa se samo gorni dio stavi da izgleda ko original 0,6kg i 700kn
6. Radni sati za preinaku (400 sati), tezina (u materinu, tesko pretvorit u kilograme) a kosta koliko ti je inace satnica pa si sam izracunaj.
Sve u svemu, kad skines motor od 62kg, tekucine hladjenja i ulja, 4kg, elektroniku, filtere, akumulator, grane auspuha i top, tank, 10l goriva, ostaje ti freza laksa za 95kg i u taj prostor moras ugurat vecinu baterija i dva motora mase 110kg iliti 15kg teze od benzinskog motora.
E sad svojstva:
Autonomija: > 200km ako se vozis na jednom motoru od 30kW koliko ti je dovoljno za kontinuiranu brzinu od 120km/h. drugim rjecima bi mogao do mora doci s jednim punjenjem ali ti baterija ne bi dugo trajala jer si je isrpaznio 80% do kraja i docupkao si 'na rezervi'.
Ubrzanje od 0-100km<2s jer motor na 2x60kW bi jednostavno poletio naprijed ali s takvim ubrzanjima bi nakon relativno malo vremena zavrsio na uticnici ko zadnji ovisnik.
Maksimalna brzina: moja Freza s punim oklopima ide 290km/h s 110kW pa bi s ovim dupleksom isao sigurno preko 300km/h. i to jednu minutu, nakon toga bi morao smanjiti na 30kW po motoru odnosno otprilike na kojih 150km/h da se motor ne bi pregrijavao.
I konacno koliko je to tesko u kunama..?
30.000kn Motori
33.000kn Baterije
2.000kn Kontroler
700kn Tank pokrov
7.000kn Razne sitnice poput kablova, indikatora i drugih sitnica
________
72.700kn iliti u rvaCkoj valuti deset somica Jura plus tvoje vrijeme od kojih par stotina sati truda, znoja i suza...
Ali da bi imao najjaci motor na cesti to sigurno je...
Eto, skupi cenera i puuuno zivaca pa je ta tvoja ideja za kojih par mjeseci iz sna u stvarnost pretvorena...