Yamaha-FZ1

Naše samogradnje
Gemich

Re: instrument

Post Postao/la Gemich »

MARIJANVZ je napisao/la:Svi ti instrumenti koji imaju autorange su dosta spori (imam Voltcraft VC920), pa za obična mjerenja koristim instrumente sa direktnim izborom mjernog područja. Mislim da je Unit kopija Voltcrafta.
Ja isključim auto mode i onda je brzina zadovoljavajuća.

Chipoteka ima u ponudi UT4202C ( 2x200MHz, Color, Multimeter, 2ch, ... ) za oko 10K kuna pa me sve nešto češe :?
Pero

Post Postao/la Pero »

Gemich je napisao/la:
MARIJANVZ je napisao/la:Svi ti instrumenti koji imaju autorange su dosta spori (imam Voltcraft VC920), pa za obična mjerenja koristim instrumente sa direktnim izborom mjernog područja. Mislim da je Unit kopija Voltcrafta.
Ja isključim auto mode i onda je brzina zadovoljavajuća.

Chipoteka ima u ponudi UT4202C ( 2x200MHz, Color, Multimeter, 2ch, ... ) za oko 10K kuna pa me sve nešto češe :?
Imas niskozemski TiePie HS3 osciloskop za nekih 1300EUR-a, prikljucuje se na USB, a moze samplirat i do 16 bita. Ujedno ima i digitalni funkcijski generator 14bit s mogucnoscu ponavljanja prethodno snimljenog signala na proizvoljnoj frekvenciji. Taj sam nabavija prije cca 3 godine i vec mi je isplacen kroz delo visestruko. :D
I sada u Bari-ju mi je dobro dosao, a vodje cu s njim zaraditi par tisucaka za ovih sedam dana. 8)
Pogledaj http://www.tiepie.com za specifikacije.
Gemich

Post Postao/la Gemich »

Pero je napisao/la: .....
Pogledaj http://www.tiepie.com za specifikacije.
+ Na prvi pogled OK.
- Nema native podršku za linux.
- Cijena
Prova san demo software i radi pod Wine-1.1.26

Mislim da je Uni-Trend najpovoljnije šta san do sada uspija nać.
Pero, aj molm te baci oko na ovi link pa prokomentiraj malo
http://www.uni-trend.com/UT4202C.html
Pero

Post Postao/la Pero »

Ja pogled'o, cini mi se da je OK.
Jedino ne pise rezolucija Y pojacala, predpostavljam da je 8bit.
Ne znam ca ce mu 2GS/s kad ye pojacalo 200MHz. :roll:

Rek'o bih da vrijedi ulozenih novaca.

Meni ne odgovara jer je preglomazan i sto moram imati AC napajanje u blizini.
Gemich

Post Postao/la Gemich »

Pero je napisao/la:Ja pogled'o, cini mi se da je OK.
Jedino ne pise rezolucija Y pojacala, predpostavljam da je 8bit.
Ne znam ca ce mu 2GS/s kad ye pojacalo 200MHz. :roll:

Rek'o bih da vrijedi ulozenih novaca.

Meni ne odgovara jer je preglomazan i sto moram imati AC napajanje u blizini.
Možda je za oba kanala pa bi to bilo taman potrebnih 200Mhz X 4 = 1GS/s po kanalu
dangerzone

Re: Yamaha-FZ1

Post Postao/la dangerzone »

Gemich je napisao/la:Pozdrav svima!

Već duže vrime pratim ovaj forum i šta reć nego, prezanimljivo :respekt:

EV prerada Yamaha-FZ1 ( 2006 ) motocikla je ideja koja mi zadnjih par miseci ne da mira.
To je motocikl snage 110kW ( na kotaču oko 88kW ) na 11000rpm.

Želja je samogradnja/modifikacija motocikla u EV sa karakteristikama:

Težina je oko 90kg bez baterija, motora i putnika.
Zadnja guma je 190/50 ZR17

Zanima me Vaše cijenjeno mišljenje tj. gruba procjena za:
1. Autonomija: >=200km
2. Ubrzanje ( 0-100 km/h ): <3sec>=200km/h
4. snaga hub motora ??
5. baterije LiFePO4 ??
6. ukupna težina ?? ( kg i kune )

Ajde, bilo je ovde i glupljih pitanja :D
Ok, buduci da i sam imam Frezu '07 i da sam razmisljao o tome postoji teoretks i prakticna preinaka u elektricni motor:

1. Pogon: EMRAX 2 Duplex verzija, dva motora od 30kW kontinuirano (na 1950 o/min pri 200V) i 60kWp (3000 o/min pri 300V) tezine 2x11kg = 22kg

30.000kn

http://www.glider-one.si/index.php?opti ... &Itemid=93

2. Baterije Headway 300kom x 0,31kg = 91kg spojenih u tri serije po 100 komada od kojih svaka napaja jednu fazu EMRAX 2 motora.

33.000kn

http://headway-cn.en.alibaba.com/produc ... _cell.html

3. BMS bi ti valjda Debeli sredio kad vec kod njega kupujes baterije, s tom kolicinom ce ti to dat djabe i tu je jos 2kg

4. kontroler: ili onaj kojeg Pero radi ili neki u kojeg se Pero i Hal kuze, tu ti nemrem pomoci osim u ideji da bude kostao kojih

2000kn i tezio bar 2 kg

5. Prerada limenog tanka u carbon-kevlar od Mac Motosport pa se samo gorni dio stavi da izgleda ko original 0,6kg i 700kn

6. Radni sati za preinaku (400 sati), tezina (u materinu, tesko pretvorit u kilograme) a kosta koliko ti je inace satnica pa si sam izracunaj.

Sve u svemu, kad skines motor od 62kg, tekucine hladjenja i ulja, 4kg, elektroniku, filtere, akumulator, grane auspuha i top, tank, 10l goriva, ostaje ti freza laksa za 95kg i u taj prostor moras ugurat vecinu baterija i dva motora mase 110kg iliti 15kg teze od benzinskog motora.

E sad svojstva:

Autonomija: > 200km ako se vozis na jednom motoru od 30kW koliko ti je dovoljno za kontinuiranu brzinu od 120km/h. drugim rjecima bi mogao do mora doci s jednim punjenjem ali ti baterija ne bi dugo trajala jer si je isrpaznio 80% do kraja i docupkao si 'na rezervi'.

Ubrzanje od 0-100km<2s jer motor na 2x60kW bi jednostavno poletio naprijed ali s takvim ubrzanjima bi nakon relativno malo vremena zavrsio na uticnici ko zadnji ovisnik.

Maksimalna brzina: moja Freza s punim oklopima ide 290km/h s 110kW pa bi s ovim dupleksom isao sigurno preko 300km/h. i to jednu minutu, nakon toga bi morao smanjiti na 30kW po motoru odnosno otprilike na kojih 150km/h da se motor ne bi pregrijavao.

I konacno koliko je to tesko u kunama..?

30.000kn Motori
33.000kn Baterije
2.000kn Kontroler
700kn Tank pokrov
7.000kn Razne sitnice poput kablova, indikatora i drugih sitnica
________
72.700kn iliti u rvaCkoj valuti deset somica Jura plus tvoje vrijeme od kojih par stotina sati truda, znoja i suza... ;)

Ali da bi imao najjaci motor na cesti to sigurno je... :)

Eto, skupi cenera i puuuno zivaca pa je ta tvoja ideja za kojih par mjeseci iz sna u stvarnost pretvorena... :D
Gemich

Post Postao/la Gemich »

dangerzone
zahvaljujem, stvarno si se potrudio :palac:
ali
od svega nabrojanog kupit ću jedino baterije
sve ostalo će bit u vlastitoj izvedbi pa makar trajalo vječnost

Ne želim nikakav prijenos ( lanci, remeni, ulje itd )
isto tako HUB takve snage ne stane u unutrašnji dio felge i ima
preveliku masu koja nije ovješena.
Zašto elektro motor mora izgledat kako izgleda većina emotora ?
kolo tj. rotor već ima samo na njemu mora bit šta manja težina.
Teži dio motora tj. stator će bit ovješen.
Kako ću to izvest to samo dragi bog zna, ali ću pokušat.
dangerzone

Gemich je napisao/la:dangerzone
zahvaljujem, stvarno si se potrudio :palac:
ali
od svega nabrojanog kupit ću jedino baterije
sve ostalo će bit u vlastitoj izvedbi pa makar trajalo vječnost

Ne želim nikakav prijenos ( lanci, remeni, ulje itd )
isto tako HUB takve snage ne stane u unutrašnji dio felge i ima
preveliku masu koja nije ovješena.
Zašto elektro motor mora izgledat kako izgleda većina emotora ?
kolo tj. rotor već ima samo na njemu mora bit šta manja težina.
Teži dio motora tj. stator će bit ovješen.
Kako ću to izvest to samo dragi bog zna, ali ću pokušat.
Gle, ja sam svojevremeno kad sam razmatrao tu ideju htio napraviti monovilicu koja je ujedno i dvostruki stator elektromotora od karbon kevlar grafit kompozita a rotor bi bio samo naba felge od istih materijala s magnetima halbach jezgre... cak i ako ne bi grafitne zice koristio masa monovilice bi bila s kotacem i bez gume oko 20kg koliko imaju zadnji krajevi R motora... Ali za tako nes treba par tisuca sati radi od kojih mnogi u komori s kompozitima pod maskom, muke po mateju za 1 primjerak jer to ne moze stroj raditi i ne mozes kasnije komercijalizirati da povratis ulozeno vrijeme i novac. A kaj bi dobio, motor koji ima malo bolje performanse od svih R motora na Svijetu uz trosak od dvajs tris somica Jura od kojih su najveci trosak sati i sati rada u komori. Jednostavno nije racionalno tako nes napraviti, nek se oni iz Mission One, Mavitzena i Lightninga igraju s time, to im je posao.

Moze se, Britten je napravio to u svom dvoristu pa tako mozes i ti, Hal, Pero, ili bilo ko drugi ko ima volje i ustrajnosti tako nes napravit. Jedino ako ti je do novaca, tui imas samo trosak. Ako ti je do slave, ko se jos sjeca Brittena iz pocetka devedesetih iako je njegov motor i dan danas jedan od najboljih na Svijetu nakon dvajs let. Ako ti je do gusta e onda se jedino isplati, samo pogledaj prvo 'One Man's Dream' - The Britten Bike Story da vidis kakve su to sve muke, odricanja i koliko tu ljubavi mora biti. Ak ti sad vec zena mumlja ko zna kakva ce biti jkad pocnes radit na tome...

Ali da je izvedivo - je.
Gemich

Post Postao/la Gemich »

sati rada ? ko uopće razmišlja o tome
novci ? ee, o tome svak razmišlja

kad bi i ima toliko novaca da mogu sve kupit opet to nebi bilo to.

ženama je posal da mumljaju,
a nama da se igramo :lol:
dangerzone

Gemich je napisao/la:sati rada ? ko uopće razmišlja o tome
novci ? ee, o tome svak razmišlja

kad bi i ima toliko novaca da mogu sve kupit opet to nebi bilo to.

ženama je posal da mumljaju,
a nama da se igramo :lol:
A gle, sati rada kostaju, ako zaradjujes negdje 300kn po satu onda si racunaj koliko si mogao novaca napraviti ako potrosis 1000 sata rada na nekom motoru... Ako zaradjujes 30kn po satu onda ces izracunati koliko ti se isplati ne zaraditi tih 30.000kn koje si mogao zaraditi dok si sarafio na bicu/micu. Ali ako si nezaposlen, imas udio od dionica da ne moras radit jer drugi rade za tebe, imas tvrtku kojom upravljas 4 sata dnevno i mozes is priustiti slijediti svoje snove onda cu ti odmah reci - go for it!

Kaj se tice zena tu ti nemrem pomoci, meni kad pocnu mumljati odmah zamijenim za bolji, mladji, jeftiniji, brzi i ucinkovitiji model. To ti je kao i s motorima, cim neka pila pocne stekat ili imat neke sitnice koje te smetaju odservisiraj je da vidis jel jos valja ali ako steka i dalje prodaj je odmah i uvali nekom drugome kome ce biti i takva super... :D
Pero

Post Postao/la Pero »

2. Baterije Headway 300kom x 0,31kg = 91kg spojenih u tri serije po 100 komada od kojih svaka napaja jednu fazu EMRAX 2 motora.
Nije dobra ideja razdvajati baterije po fazama motora. Tu se pojavljuje onda previse cirkulirajuce struje izmedju pojedinih paketa.
:nebuislo:
dangerzone

Pero je napisao/la:
Nije dobra ideja razdvajati baterije po fazama motora. Tu se pojavljuje onda previse cirkulirajuce struje izmedju pojedinih paketa.
:nebuislo:
Je fakat, na to sam zaboravio, morat cu malo ponovit gradivo... :) Ali generalna ideja je dobit tri put po kojih tristo volta za ta dva motora, to bi bilo dovoljno za normalan rad. Inace Pipistrel ima Kokam-ove baterije a one su se pokazale kao izvrsne i na elektricnim motociklima na zadnjem eGP kad je Agni Team na njima osvojio prvo mjesto... ;)
Pero

Post Postao/la Pero »

A zasto ti treba tri puta po 300V? :upitnik:

BTW, bilo je vec rijeci o Kokamu ovdje prije par godina...
Ukratko, Kokamova baterija je LiPo te kao takva imam manji broj ciklusa, tj. brze ce otic.
LiPo ima prednosti u odnosu na LiFe jer je laksa baterija, ali joj je velika mana sto ima puno manji broj ciklusa te je puno osjetljivija na prepunjavanje i na duboka praznjenja.
Usput, nazivni kapacitet LiPo baterije se daje obicno za struje 0.1C do 0.3C, kako ta baterija ima puno veci nutarnji otpor, i Peukertova joj je konstanta puno veca nego kao kod LiFe.

Imam LiPo bateriju 48V/15AH, koja je dala ukupno 10.3Ah, dok je LiFe baterija od 12Ah (Artas/Optimum) dala 12.3Ah.

Doduse, LiPo baterija ima nesto vise Wh/kg, ali se to kod vecih struja praznjenja izgubi.

Uostalom, pogledaj:
http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic ... c&start=15
http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic ... c&start=45
dangerzone

Pero je napisao/la:A zasto ti treba tri puta po 300V? :upitnik:

BTW, bilo je vec rijeci o Kokamu ovdje prije par godina...
Ukratko, Kokamova baterija je LiPo te kao takva imam manji broj ciklusa, tj. brze ce otic.
LiPo ima prednosti u odnosu na LiFe jer je laksa baterija, ali joj je velika mana sto ima puno manji broj ciklusa te je puno osjetljivija na prepunjavanje i na duboka praznjenja.
Usput, nazivni kapacitet LiPo baterije se daje obicno za struje 0.1C do 0.3C, kako ta baterija ima puno veci nutarnji otpor, i Peukertova joj je konstanta puno veca nego kao kod LiFe.

Imam LiPo bateriju 48V/15AH, koja je dala ukupno 10.3Ah, dok je LiFe baterija od 12Ah (Artas/Optimum) dala 12.3Ah.

Doduse, LiPo baterija ima nesto vise Wh/kg, ali se to kod vecih struja praznjenja izgubi.

Uostalom, pogledaj:
http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic ... c&start=15
http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic ... c&start=45
Wow, koja dobra reportaza, ja se vec par godina vrzmam po istom kraju na dva kotaca ali s mozda mrvicu vise konja pod jajima... :)

A glede tri puta po 300V to je ideja sigurnosnih postavki, jedno je napajanje jednog motora dual sistema a drugo drugog, na taj nacin postoje dva neovisna sustava baterije i motora a treci je svojevrsna 'rezerva' u slucaju da clanak jednog seta rikne u voznji, dodje do preranog praznjenja, treba jos par kilometara povuci do uticnice i jos hrpu trivijalnih razloga koje treba predvidjeti... Na taj nacin moze motor vecinu 'normalne' voznje vozit na jednom motoru a kad naglo ubrzava koristi oba motora. Drugim rjecima, kombinacija sigurnosti i ekonomicnosti. ;)

Zanimljivo da sam tu ideju preinake freze imao negdje u ljeto 2008. iliti godinu dana nakon kupnje jer mi se od 'divnog domaceg cistog' goriva pumpa zastopala i bio sam lud od ideje da das 100.000kn za motor koji te zbog malo necistoce ostavi na cesti... Tad je izasao prvi elektromotor od Romana iz Pipistrela od 30kW koji je bio preteca danasnjeg EMRAX2 motora i ondah sam si razmisljao kako bi bilo zgodna metnut dva taka nutra umjesto benzinca. jedino su onda baterije bile problem, kao i danas uostalom, omjer tezine i sngae motora bi trebao biti isti ili bolji u korist elektromotora da bi ideja bila racionalna.
Gemich

Post Postao/la Gemich »

Program za sinusni kontroler je gotov.
Ovo se sad izvodi na PC-u,
ali je sve optimizirano za prebacivanje na PIC siroti assembler.
Slijedeći korak je prebacivanje na PIC.

Setup parametri ( PIC EEPROM )
phaseCount ( broj faza )
poleCount ( broj polova motora )
wheelSize ( opseg pogonskog kotača u mm )
maxRPM ( maximalni broj okretaja )
struje ...

Ručica gasa će određivat broj okretaja motora
dok će se moment za zadani broj okretaja određivat automatski...

Evo kako to radi:

<embed src="http://www.facebook.com/v/1287001548439" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="176" height="132"></embed>
Zadnja izmjena: Gemich, dana/u 18 ožu 2010, 16:19, ukupno mijenjano 2 puta.
Odgovori

Natrag na “Samogradnje električnih motocikla”