Zbrinjavanje ćelija iz e-vozila
Zbrinjavanje ćelija iz e-vozila
FZOE ne odgovara, Tokić i Ciak ne zbrinjavaju.
Malo mi je glupo bacit ih u potok, ali država još nije organizirala zbrinjavanje, a kamoli otkup.
Znade li netko više ?
Napon im je odavno nula i nisu upotrebljive
Malo mi je glupo bacit ih u potok, ali država još nije organizirala zbrinjavanje, a kamoli otkup.
Znade li netko više ?
Napon im je odavno nula i nisu upotrebljive
Re: Zbrinjavanje ćelija iz e-vozila
Reciklažno dvorište. Piše da im se predaju baterije i akumulatori.
Ne piše ništa o ograničenju veličine baterija ili akumulatora.
Pokušati to predati njima.
Ne piše ništa o ograničenju veličine baterija ili akumulatora.
Pokušati to predati njima.
po forumašima to moraju preuzeti i zbrinuti svi....
stjepko je bio tu najglasniji, sad će se javiti i uputiti te
Tko svi ?
Tko otkupljuje i reciklira ?
Tko otkupljuje i reciklira ?
Da. Mjesta za preuzimanje se zovu reciklažna dvorišta koja kad skupe dovoljno PRODAJU firmama kao što su Umicore, Accurec itd. jer oni otkupljuju ako imaš malo veće količine, ne baš par kila i sl. i sva službnea reciklažna dvorišta, kojih ima popriličan broj, primaju baterije.sarakuzza je napisao/la: 29 lis 2025, 16:00 po forumašima to moraju preuzeti i zbrinuti svi....
Baterije su kao i stari aluminij ili željezo, resurs.
"Problem" je kad ih imaš malo i želiš prodati. To ipak moraš odraditi prije nego što padnu na 0V ili na skroz neiskoristive razine.
Da mi sada krepa baterija od auta, ja bih ju mogao prodati i dobiti pare za nju (iako ne bi niti probao prodati, jer bi si sam išao slagati powerwall like storage od nje), ne bih ju morao dati u reciklažno za besplatno. A zašto bih ju mogao prodati? Odgovor na to zna svatko tko je pogledao neki od videa EVC-a kad objašnjavaju kako popravljaju baterije koje im dođu na popravak.
Treba imati vlastitog skladišnog prostora da bi mogao sve čuvati. Reciklaža mora funkcionirati!
Moguće i da od regije do regije drugačije funkcionira reciklaža!!? meni je u TV servisu veliki problem što od 15.2. ne funkcionira besplatni odvoz ee otpada (kategorije tv,...). Također imam puuno starih bat,paketa od romobila i bicikala gdje sam mjenjao baterije,... Dana 22.3. na moj upit, Fond mi je odgovorio (skraćeno) da se malo strpim, da ide novi natječaj,... Novi natječaj su objavili 27.6. i koliko mi je poznato još ništa?! Moj servis od 55m2 je doslovno zakrcan, a volja/moral jako nizak.
Ako netko ima ideju/potrebu barem za te baterije koje imam, slobodno nek se javi. Veću količinu rastavljenih i testiranih ćelija sam ponesao jednom prijatelju u Vipavu prije 2 godine. Trenutno imam cca 20ak paketa (recimo 1000 čelija).
Moguće i da od regije do regije drugačije funkcionira reciklaža!!? meni je u TV servisu veliki problem što od 15.2. ne funkcionira besplatni odvoz ee otpada (kategorije tv,...). Također imam puuno starih bat,paketa od romobila i bicikala gdje sam mjenjao baterije,... Dana 22.3. na moj upit, Fond mi je odgovorio (skraćeno) da se malo strpim, da ide novi natječaj,... Novi natječaj su objavili 27.6. i koliko mi je poznato još ništa?! Moj servis od 55m2 je doslovno zakrcan, a volja/moral jako nizak.
Ako netko ima ideju/potrebu barem za te baterije koje imam, slobodno nek se javi. Veću količinu rastavljenih i testiranih ćelija sam ponesao jednom prijatelju u Vipavu prije 2 godine. Trenutno imam cca 20ak paketa (recimo 1000 čelija).
Imam cca 200-300 kg čelije po 150-200 Ah. Nitko ne želi niti preuzeti a kamoli platiti. Napon je odavno pao na 0.
Ja sam odvezao nedavno 4 baterije od ebikoeova na obližnje reciklažno dvorište i hrpu baterija koje sam izvadio iz starih laptopa. Primili bez pitanja i imalo problema, završilo sve u ogromnom kontejneru sa hrpom drugih baterija a sve zajedno će se lijepo prodati Nijemcima ili nekom drugom tko reciklira.
Ne znam kako je van ZG, ali u ZG tih reciklažnih ima sasvim dovoljno. Tamo sam redovito. Papir, plastiku, metal, krupni, šutu, bio, elektroniku, kemiju....sve uzimaju.
Ne znam kako je van ZG, ali u ZG tih reciklažnih ima sasvim dovoljno. Tamo sam redovito. Papir, plastiku, metal, krupni, šutu, bio, elektroniku, kemiju....sve uzimaju.
Meni su na reciklažnom rekli da samo male čelije primaju. Ove od 200 Ah iz automobila, nikako .
Ne razumijem zašto bi ti to rekli? U kontejneru kod nas sam vidio ovakve plave kockaste ali razdvojene na pojedinačne "članke", ne spojene zajedno. Kad sam išao baciti svoje nitko me nije ništa niti pitao. "Što imate". "Baterije". "Kontejner vam se nalazi tamo" *prstom pokazuje gdje*. Otišao do tamo, bacio, otišao doma.
https://www.cistoca.hr/usluge/odvojeno- ... -1380/1380
Baterije i po njima idu. Za sada ne ide neka elektronika (televozori i sl.) za koju još nisu sklopili ugovore.
Jesi probao na nekom od ovih koji se tu s pominju da primaju ove "posebne" stvari ala ulja, azbest i to? Takva su većinom veća i dobro opremljena.
Ja nisam niti znao ali eto ovo na koje idem je jedno od tih....upravo sada shvatio kad sam čitao link. Možda si imao sreće da si otišao na neko ovo manje ili na neko na kojem zaposlenici još ne znaju da nešto smiju primati (zbog problema sa ugovorima)?
https://www.cistoca.hr/usluge/odvojeno- ... -1380/1380
Baterije i po njima idu. Za sada ne ide neka elektronika (televozori i sl.) za koju još nisu sklopili ugovore.
Jesi probao na nekom od ovih koji se tu s pominju da primaju ove "posebne" stvari ala ulja, azbest i to? Takva su većinom veća i dobro opremljena.
Ja nisam niti znao ali eto ovo na koje idem je jedno od tih....upravo sada shvatio kad sam čitao link. Možda si imao sreće da si otišao na neko ovo manje ili na neko na kojem zaposlenici još ne znaju da nešto smiju primati (zbog problema sa ugovorima)?