Punjači za vozila u regiji

Lokacije i sve o punjenju baterija
sarakuzza

Post Postao/la sarakuzza »

Ljudi moji kakvo noćenje u splitu da se uhvati trajekt. Ja sam u ZG išao na avion, ST-ZG odradite u 3ipo sata uz piš i sendvič pauzu, nemate što razgledavati niti visiti po punionicama.
160 je smiješna brzina za moderna vozila (zadnjih 10ak god).
Na 160 dobijete i smiješnu kaznu ako vas skine presretač a 99% je da vas neće ni pogledati na toj brzini. Na 160 po cageru ste oko 155 realno, možda i manje. Na 155 ste 100% bez kazne.

Osobno na AC ne spuštam ispod 130 osim iznimno (radovi, suženja i npr dionica oko sv.Roka ako je gužva)
creatin

Post Postao/la creatin »

Do 20 iznad ogranicenja te nece dirati, iznad toga riskiras.
Nisu nase ceste po meni za iznad 130-140 km/h.
sarakuzza

Ne znam što voziš i kuda ali naša AC ZG-ST se na 70% dijelova može voziti 180-200.
Ovih 30% je dio gdje je kolnik u lošijem stanju ali i tu možeš bez problema 130-150. Nedavno sam opet išao i nisam nigdje spustio ispod 140 van sv.Roka.
Nigdje. Ne znam koje su to po tebi ceste za više od 140 ako A1 nije? Autobahn oko Munchena? :smijeh2:

Naravno ovisi o prometu, ljeti padobranci poljaci i moroni koji pretječu sa delta 2km/h smetaju.

Ne riskiraš do 155 ništa. 10% off
creatin

Post Postao/la creatin »

sarakuzza je napisao/la:Ne znam što voziš i kuda ali naša AC ZG-ST se na 70% dijelova može voziti 180-200.
Ovih 30% je dio gdje je kolnik u lošijem stanju ali i tu možeš bez problema 130-150. Nedavno sam opet išao i nisam nigdje spustio ispod 140 van sv.Roka.
Nigdje. Ne znam koje su to po tebi ceste za više od 140 ako A1 nije? Autobahn oko Munchena? :smijeh2:

Naravno ovisi o prometu, ljeti padobranci poljaci i moroni koji pretječu sa delta 2km/h smetaju.

Ne riskiraš do 155 ništa. 10% off
Vozio sam Zagreb - Pag 2:15 kad mi je krepala sajla na brzinomjeru :)
cesta svako malo nekakvo ulegnuce, ako imas manji auto skace kao konj po cesti, veci auto fino lezi, ali vise me brinu ovi padobranci stranci koji samo izlete u lijevu traku.
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

Od danas je na Lidl punionicama pocela naplata punjenja. Ovo su aktualne cijene, a placanje ide preko Web stranice

AC: 0,35 Eur/kWh
DC: 0,45 Eur/kWh

Prije nego su objavili cijene mislio sam kako ce to biti zgodno da se auto malo dopuni tih 15-20min dok si u shoppingu, ocekivajuci slicne cijene kao u Austriji.

...ali...

Iako je u Austriji struja dosta skuplja, svejedno je punjenje na njihovim Lidl punionicama duplo jeftinije nego u Hrvatskoj, tako da sto se mene tice nema jebene sanse da ce vidjeti centa od mene.

Isti uvjeti i cijene su i na Kaufland punionicama, tako da me ni oni nece vidjeti.

Jebene gulikože!
fire

Post Postao/la fire »

Svi ti veliki ducani koriste industrijske prikljucke gdje struju placaju po danu(kada ljudi kupuju) iznad 30 centi/kWh.
Tako da bi trebali biti u gutbiku da prodaju po manjoj cijeni
Vjerovatno i po ovoj cijeni su u gubitku(treba napraviti dodatna mjesta za parking, punjace, razvuci struju, pojacati prikljucak jako ...).

Ja kod sebe gledao(imam preko 100kW prikljucak) staviti punionicu za probu i sve ispod 60centi/kWh sam debelo u minusu(s time da ne racum parking, mjesto, pojacavanje priljucka itd).

Tko zeli neka otovori punionice s jeftinom cijenom.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Bilo je pitanje vremena, ja sam isto pojačavao priključak u radioni radi lasera tako da potvrđujem ovo što piše Fire. Još treba uzeti u obzir da kod nas država subvencionira i privatne i manje industrijske potrošače, kod nas je cijena struje smiješna prema drugima u Eu, neće to dugo trajati.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Bila bi šansa za jeftinije punjenje da naprave na parkiralištima ono što su napravili kod Arene u zagrebu. Natkriju parking sa solarima.
No, siguran sam da ti dućani troše jako puno struje, pa ju radije troše u glavnom biznisu nego za punionice.
Tu su naravno i krovovi....no pitanje je da li se žele toliko fokusirati uopće na to ili ne. Površina za proizvodnju svakako imaju dovoljno (krov + parking). Isplativost instalacije elektrana bi ovima koji plaćaju skupu struju trebala biti još i veća naspram nas običnih građana koji ih stavljamo na svoje krovove.
fire

Post Postao/la fire »

Ali kod industrijske struje nemas mogucnost da koristis hep kao idealnu bateriju sto je vrlo veliki minus.
Ili ces ici na manji kapacitet pa ces samo dio racuna(ljeti) moci smanjiti ili se ide na predimenzinirani da se smani veci dio racuna. Ali onda ta investicija raste u nebesa.

Obje mogucnosti su trenutno ne isplative, pogotovo kada se uzme u obzir realni pad kapaciteta solara, potreba za pranjem, problemi s garancijama za invertere....
sarakuzza

stjepan ne kuži kako funkcionira obračun kod velikih potrošača
Npr kućnoj se ne obračunava jalova snaga, mogu prebijati obračun, 2x50kw je izuzetno skup priključak, toliko ne troši cijeli dućan.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Znači, čisto je do HEP-ovih pravila što ne daju tvrtkama da rade kao mi koji imamo svoje elektrane, kolko uzmeš, možeš i vratiti po nešto smanjenoj cijeni?
fire

Post Postao/la fire »

stjepan je napisao/la:Znači, čisto je do HEP-ovih pravila što ne daju tvrtkama da rade kao mi koji imamo svoje elektrane, kolko uzmeš, možeš i vratiti po nešto smanjenoj cijeni?
Pa to sto rade ti mali proizvodaci su samo problemi i unistavanje mreze.
Da se to dozvoli i na idustrijskim prikljucima mreza bi brzo pala i hep bi bankotirao.

Mreza nije baterija i svako takvo koristenje mreze se stvara velika steta.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Zašto pobogu?
- Imaš viška? Prodaš!
- Ne možeš prodati? Imaš internet, možeš na daljinu upravljati inverterima i prilagođavati output po potrebi kako mreža ne bi pala.

Zašto pobogu po ljeti uvozimo struju umjesto da ju sami proizvodimo. Kakve li ludosti. Ljeti, kad bi struje mogli imati NAJVIŠE, mi UVOZIMO! Tregikomično!

Imaš viška od solara? Smanji na fosilnim elektranama tijekom dana, pojačaj po noći.

Svi ovi mogu, i njihove mreže ne padaju:
slika
A mi ne možemo?

HEP bi mogao ulagati u spremanje (jer bi od solara svakako bilo viška) a svi ostali koji žele u stvaranje.

Ne znam....meni to sve zvuči tako suludo glupo.....ili je naš HEP i Hrvatska neka posebna tratinčica gdje se ništa ne može.

I nisam sam u takvom razmišljanju:
https://www.poslovni.hr/hrvatska/najvec ... ti-4370886

Što je tu krivo? Zar ne uvozimo ljeti najviše?
OldDog

Post Postao/la OldDog »

A mi ne možemo?

HEP bi mogao ulagati u spremanje (jer bi od solara svakako bilo viška) a svi ostali koji žele u stvaranje.

Ne znam....meni to sve zvuči tako suludo glupo.....ili je naš HEP i Hrvatska neka posebna tratinčica gdje se ništa ne može.
To bi moglo kad bi HEPom upravljala struka.
Kod nas je poslije svakih izbora glavna tema pregovora: Koja stranka će dobiti upravljanje energetikom i HEPom, jer je to zlatna koka.
Postavi svoje uhljebe pa izvlači lovu.
josip024

Post Postao/la josip024 »

pa ako sam dobro primjetio u planu je gradnja još jedne reverzibilne hidroelektrane, a ako sam dobro popratio i Mate razvija stacionarne baterije.

u Njemačkoj se već sufinanciraju takve.

ide to sve u rekao bi dobrom smijeru samo ne ide brzinom kako bi mi to htijeli.

ali opet gledam i što sam radim uvijek ide sporije od planiranog a ne moram hrpe papira zakona i pravilnika mijenjati.
Odgovori

Natrag na “Punionice”