Poticaj za EV

Rimac Automobili, razgovori i sve ostalo
sarakuzza

Post Postao/la sarakuzza »

Ja plaćam cestarinu a ti ne. Pošteno?
Još bitnije, održivo?

Inače sam all in za samoodrživost samo je to danas postalo malo preveć hipsterski, živim na selu pa znam kako funkcionira. Pola "preživljavača" iz gradova ne bi preživili prvu zimu da su "samodostatni".
Anyway.....nebitno.

Poanta je da su EV skuplji od ICE unatoč povlasticama. Čak i LPG plaćaju 500kn paušala cestarine godišnje, ima ih u prometu slično kao električara.

@cose - napunit ćeš kitu kad si na poslu cijeli dan, kad sunce puni. Nego ti netiraš, a jednom odlukom ti taj cijeli "self sustain" svijet pada u vodu.

Da bi živio offgrid sa električnim autom treba ti bolesno puno baterijske zalihe.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

JBG onda imas diesela, oces ti placati za ljecenje bolestina izazvanih PM2.5 i sl?
Neces...tako nece niti oni cestarinu dok netko to ne izlobira, ali onda treba izlobirati i pokrivanje bolestina od emisija...
Nemam EV, ali kao i GEC jos ne vidim smisla...
sarakuzza

Ne vidim ni ja jer mi je isplativost 8+ godina, do tada ko živ ko mrtav.

Imam diesela, benzinca, lpg...sa dpfom i bez.
Ovo liječenje boleština je glupa paralela. Pričamo i direktnom nametu cestarina vs nešto u rangu duhanskog dima (za koji nitko nikada nije "odgovarao").
creatin

Post Postao/la creatin »

Pricekaj da se poveca broj EV na cestama, vec ce oni sjesti ljudima za vrat.
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

sarakuzza je napisao/la:Ne vidim ni ja jer mi je isplativost 8+ godina, do tada ko živ ko mrtav.

Ovo liječenje boleština je glupa paralela. Pričamo i direktnom nametu cestarina vs nešto u rangu duhanskog dima (za koji nitko nikada nije "odgovarao").
¸

kako računaš isplativost EV, a kako ICE?

pitam jer osobno razmišljam da 15-ak godina star diesel mijenjam za EV
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

creatin je napisao/la:Pricekaj da se poveca broj EV na cestama, vec ce oni sjesti ljudima za vrat.
Kako će ti sjesti za vrat ako živiš u kuži sa panelima na krovu i vjetrenjaćom u dvorištu ?

Jedino ti cestarinu mogu naplačivat kao ICE-kima.

Nemoguće je mjeriti koliko si energije uzeo iz panela, pa si u velikoj konkurentskoj prednosti.
sarakuzza

Tomy B. je napisao/la:
sarakuzza je napisao/la:Ne vidim ni ja jer mi je isplativost 8+ godina, do tada ko živ ko mrtav.

¸

Imam plaćen putni trošak. Računam samo RABLJENI ICE i BEV po parametrima koji me zanimaju (barem 100kw EV i dometa 200km).

Izračun se temelji na godišnjoj kilometraži za posao i natrag po prosječnoj cijeni goriva +10% buffera + trošak fiksnog servisa (sve radim sam jer imam garažu sa dizalicom i alatom)
BEV trošak 100% cijene punjenja kod kuće po NIŽOJ tarifi.
Ne računam punjenje na plaćenim punionicama niti grebanje da mi netko drugi plaća punjenje.

Napravi izračun za sebe. Meni se u sve ovo uklopio jedva eGolf. Zvao sam evclinic i rekao mi je za manje potencijalne probleme, ova veća baterija bi trebala biti dovoljna.

Veliki minus je što često odvalim na put od 600+km i ne planiram svako 200km držati 45min na punjaču, doduše za to mogu s drugim autom, tako da takva putovanja nisam uzimao u obzir.
sarakuzza

debeli je napisao/la:
creatin je napisao/la:Pricekaj da se poveca broj EV na cestama, vec ce oni sjesti ljudima za vrat.
Kako će ti sjesti za vrat ako živiš u kuži sa panelima na krovu i vjetrenjaćom u dvorištu ?

Jedino ti cestarinu mogu naplačivat kao ICE-kima.

Nemoguće je mjeriti koliko si energije uzeo iz panela, pa si u velikoj konkurentskoj prednosti.
Sjedanje za vrat i paranoja je pretjerana.
Ja sam jedino spomenio da se ne plaća cestarina u jednakom omjeru. Naplatit će se BEVu po kilometru tako da se pokrije razlika goriva i one cestarine koju platimo svakako na tehničkom. Nije to teško uvesti.

Opet ti kažem, energiju iz panela možeš pouzdano uzimati RIJETKO. Maštaš o neovisnost a to nije lako postići, slažem se da je poluovisnost realna.

npr ukine se netiranje i za predanu struju u mrežu dobiješ samo iznos 80-90% cijene struje.
Sve što uzmeš naplati se po 100% cijene struje + dodaci.

U tom slučaju računica "free goriva sa panela" se jako mjenja. Ali što bi bilo kad bi bilo. Ne sumnjam da će MORATI opteretiti BEV vlasnike, pogotovo ove nove višetonske mrcine koje gaze cestu.
miko

Post Postao/la miko »

sarakuzza je napisao/la:
Tomy B. je napisao/la:

¸

Imam plaćen putni trošak. Računam samo RABLJENI ICE i BEV po parametrima koji me zanimaju (barem 100kw EV i dometa 200km).

Izračun se temelji na godišnjoj kilometraži za posao i natrag po prosječnoj cijeni goriva +10% buffera + trošak fiksnog servisa (sve radim sam jer imam garažu sa dizalicom i alatom)
BEV trošak 100% cijene punjenja kod kuće po NIŽOJ tarifi.
Ne računam punjenje na plaćenim punionicama niti grebanje da mi netko drugi plaća punjenje.

Napravi izračun za sebe. Meni se u sve ovo uklopio jedva eGolf. Zvao sam evclinic i rekao mi je za manje potencijalne probleme, ova veća baterija bi trebala biti dovoljna.

Veliki minus je što često odvalim na put od 600+km i ne planiram svako 200km držati 45min na punjaču, doduše za to mogu s drugim autom, tako da takva putovanja nisam uzimao u obzir.
Neznam koju matematiku vi koristite ali ja sam imao Opel Corsu koja je trošila 10l/100 km (stara 12 godina) vozili smo ju 90% po gradu. Tada (prije 3 godine ) to je značilo 1kn/1km. Prije tri godine kupio sam električni MG. Za te tri godine sam prešao sa električnim 60.000 km i natočio sam cca 12.000 kw ili ako sve računaš po noćnoj tarifi cca 6.600 kn. Sa Corsom bi me to koštalo 60.000 kn (a sa obziron na cijene goriva i puno više). Neznam tko je tu lud?
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

miko je napisao/la: Neznam koju matematiku vi koristite ali ja sam imao Opel Corsu koja je trošila 10l/100 km (stara 12 godina) vozili smo ju 90% po gradu. Tada (prije 3 godine ) to je značilo 1kn/1km. Prije tri godine kupio sam električni MG. Za te tri godine sam prešao sa električnim 60.000 km i natočio sam cca 12.000 kw ili ako sve računaš po noćnoj tarifi cca 6.600 kn. Sa Corsom bi me to koštalo 60.000 kn (a sa obziron na cijene goriva i puno više). Neznam tko je tu lud?
Ukratko, ta Corsa ti je bila neispravna, termostat ili lambda sonda, normalno bi bilo 7,5-8l i to u gradu sa puno semafora i gužvom i kratke ture. Pošto ti natučeš 20kkm godišnje to ne mogu biti kratke ture, znači ostaje ovo drugo što sam napisao. Starija kčer vozi Nissana Qashqai dizela i po Zg. kaosu joj troši 6l, ja sam ga vozio nekoliko puta na more sa 4,8L/100 km. Uzmi nekog manjeg novijeg BMW-a i ako troši po gradu iznad 5L ja ću skočiti kroz prozor.
Ljudi, nismo svi isti, radimo različite stvari i imamo različite zahtjeve za vozilicama, svi znamo da je električar car za puno vožnje po gradu, još ako se puni po noći u garaži to je to. Sa druge strane sa električarom na dulje pruge bez free chargera ispada tlaka i fučkam ti ja auto ako moram na autoputu razmišljati koliko ću stisnuti gas i gdje ću ga puniti, da li ću naći free charger ili zaspati u kafiču dok čekam red. Veliki je problem o kojem nitko ne priča često punjenje i gubitak vremena. Ideš na put i naravno da ga ne cijediš do daske...svakih 300 km ajmo op na charger, nema brzog punjača...nema veze, zar je problem provesti sat vremena u birtiji :D Voziš dalje sav sretan što si napunio auto i umjesto da bezbrižno uživaš u vožnji, slušaš muziku, ženu koja se ne gasi :D ti već kombiniraš gdje ćeš opet dopuniti pilu. Podsjeća me to na vrijeme dok sam vozio Subarua na plin i išao po kčer u Poljsku, stajao sam svakih cca 350 km na tankanje...u jebote ovaj tank mi je izdržao rekordnih 372km pa preznojavanje gdje opet ima stanica za plinaše. Put je bio 1350 km u jednom smjeru....jako puno znoja sam prolio. Drugi puta sam u Poljsku išao sa starim BMW-om dizelanom....svakih 1000 km tankanje, koji preporod.
Nego pustimo šalu na stranu, ja sam izgleda mazohista u duši pa bih možda i ja (opet) okusio malo takvu patnju i kupio EV. Radim godišnje 15kkm od čega je 90% po autoputu ali nisu duge pruge...ZG - Krk - 170 km i natrag znači ukupno cca 350km. Tesla S će biti radi tog superchargera, stajem na kavi obavezno ali volio bih da je to brza kava 15-20 minuta i da mi je tempo vožnje bar 130 na sat, da li tražim previše i da li bi to trebalo proći sa recimo S-75 ili S-85 modelom (75 ili 85 kwh baterija?
zvonimir

poticaj za EV

Post Postao/la zvonimir »

sarakuzza je napisao/la:Tko plaća namete za ceste u cijeni goriva?
Ok je onda taxirati jednako ono punjenje na punionicama?

Koliku bateriju imaš doma da možeš napuniti BEV bez korištenja javne infrastrukture? (ovo je manje bitno, ionako HEP uzima 20% fee)
Svakako bi trebalo uvesti namete za ceste u cijenu struje na punionicama.
I to jednako kao i na benzin. Po KWH.
Ima li netko podatke da izračuna koliko bi to bilo?
No, sudeći po cijeni struje na punionicama, taj namet je već uveden.
OldDog

Post Postao/la OldDog »

kako naplatiti cestarinu?
-Za sada kako kome: Nešto kroz gorivo; Nešto pri registraciji. Nekome se gleda kroz prte (električni).
- U skoroj budućnosti po prijeđenim kilometrima.
Kako će ih izmjeriti?
GPS se uvodi u nova vozila sa ciljem da automatski pozove hitne službe u slučaju udesa.
A kad bude ugrađen u većinu vozila, budemo vidjeli za što sve će se koristiti.
Cestarina , prekoračenje brzine, nedozvoljeni smjer vožnje ... itd... itd.

P.S.
I mobiteli su prvobitno napravljeni za razgovore i poruke, a vidite za što sve ih sad koristimo.
testdriver

Post Postao/la testdriver »

https://www.autonet.hr/kolumna/drzava-l ... juna-eura/
pošto je tema otišla u debeli off topic, evo prvi portal koji se bavi time da ove godine prvi puta nije bilo poticaja
sarakuzza

nepravedno oteto --> nisu dali javne novce pojedincima

Zanimljiva konstrukcija. :D

Sve olakšice i poticaje UKINUTI.
Panele u maloprodaji sa PDVom nabaviš za cca 130e (točan tip 425w)
Iste takve ti instalater solarne elektrane BEZ PDV-a zaračunava po 150-60e.
Apsurdno.
riba

Post Postao/la riba »

sarakuzza je napisao/la:

Sve olakšice i poticaje UKINUTI..
može, neka ukinu i za naftnu industriju.
Odgovori

Natrag na “Hrvatska”