Saxo - AC

Naše samogradnje
niram69

Post Postao/la niram69 »

Kao korisnik tvornički električnog Saxa mogu reći samo - sep. ex DC rulz!
:)
Tamo su to složili odlično.

//Marin

P.S. Zanimljivost - spuštanjem sa Sljemena, regenom se dobije dovoljno energije za doći do Svete Nedelje.
Dr.Doktor

Post Postao/la Dr.Doktor »

Puštanje gasa i "kočenje motorom" kod benzinskih motora ukoliko smo u višim brzinama je dosta slabo , a što je brzina manja
i stupanj prijenosa niži to se više osjeti ... u prvoj je čak i previše ako se potpuno pusti gas ....

Značajno punjenje regenom može se ostvariti samo pri višim brzinama ili pritiskanjem kočnice na nizbrdici ...
Pri malim brzinama je to punjenje slabo (da ne kažemo beznačajno :) ) jer da povećamo struju punjenja auto bi odmah stao .
Znači efekt je potpuno različit u odnosu na klasične pogone

Da ne duljim ... bilo bi po mom mišljenju dovoljno napraviti nekih 4-5 razina regena kod stiskanja kočnice (a prije hidraulike)
... od blagog kočenja do maksimalnog ... a puštanje gasa ne bi trebalo biti povezano sa regenom
Veća je korist od 100m "plovidbe" prema semaforu , nego da nas je regen zaustivao nakon 50 , a onda još do semafora da treba malo pogona ... :)

Ne bi to bilo ravno nekim tvorničkim riješenjima , ali bi značajno povećalo energetsku efikasnost .... i "uštedu" vakuma , pločica i diskova
.
OldDog

Post Postao/la OldDog »

Puštanje gasa i "kočenje motorom" kod benzinskih motora ukoliko smo u višim brzinama je dosta slabo , a što je brzina manja
i stupanj prijenosa niži to se više osjeti ... u prvoj je čak i previše ako se potpuno pusti gas ....
Upravo to je i kod mojeg Punta. Zbog toga sam ugtadio onaj gore spomenuti prekidač za isklučiti regen pri malim brzinama u prvoj.
Da ne duljim ... bilo bi po mom mišljenju dovoljno napraviti nekih 4-5 razina regena kod stiskanja kočnice (a prije hidraulike)
... od blagog kočenja do maksimalnog ... a puštanje gasa ne bi trebalo biti povezano sa regenom
Veća je korist od 100m "plovidbe" prema semaforu , nego da nas je regen zaustivao nakon 50 , a onda još do semafora da treba malo pogona ... Smile

Ne bi to bilo ravno nekim tvorničkim riješenjima , ali bi značajno povećalo energetsku efikasnost .... i "uštedu" vakuma , pločica i diskova
Ti bi stupanj regena regulirao pedalom kočnice, umjesto pedalom gasa.
To nebi pravilo nikakvu razliku na trošenje vakuma , pločica i diskova,
ali mislim da bi bilo manje praktično i da bi morao češće prebacivati nogu gas-kočnica-gas.
Kad se brzina regulira sa gasom, regen se povećava ili smanjuje kontinualno,
pa na gasu uvijek imaš srednji položaj papučice, zavisan od brzine vozila, u kojem motor ne vuče i ne koči.

Čak i na mome Puntu na kojem gas regulira snagu to jest moment, (tako što mjenja napon motoru),
kad malo popustim gas, motor se vrti brže nego što mu ja zadano naponom iz kontrolera pa struja motora pada na nulu.
Tada vozim u režimu "plovidbe", jer se regen uključuje tek kad je gas pušten do kraja, do mikroprekidača koji mjenja režim kontrolera i kontaktore.

Slično je ako na nizbrdici, vozim u režimu regena, sa puštenim gasom, pa trebam malo smanjiti kočenje, samo malo pipnem gas,
tada se regen isključi a napon koji sam zadao motoru je manji od trenutne brzine motora, pa i dalje nema struje motora.
To je opet režim "plovidbe". Kad opet pustim gas ukluči se regen, ili ako jače stisnem motor vuče.

U oba slučaja nogu prebacujem na kočnicu tek ako treba jače usporiti ili stati.
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

Dr.Doktor je napisao/la:Veća je korist od 100m "plovidbe" prema semaforu , nego da nas je regen zaustivao nakon 50 , a onda još do semafora da treba malo pogona ... :)

.
Meni je skroz Ok ova varijanta na Zoe gdje kad pustis gas on lagano koci kao kad na obicnom autu kocis motorom u visoj brzini, a ako hoces kliziti onda malo drzis gas tako da pokazivac trenutne potrosnje bude ni zelen (trosi iz baterije) niti plav (koci motorom i puni bateriju):

slika

(to je ovo okruglo desno od "84 miles")
Dr.Doktor

Efikasnost je početak i kraj svakog mog razmišljanja o elektro pogonu ... ali kompromis je sveta riječ
Jednostavno , napravi se ono što može napraviti u okvirima ograničenih tehničkih mogućnosti i znanja ...
Dalje , ne treba zanemariti stil ... u nekim gradskim uvjetima vozim na inerciji sa nogom na kočnici ... pa ako se nešto promijeni ...dum žlajfa ...
... a tu nije poželjno jače usporavanje kad je pušten gas

Napraviti ću neki regen , ali sumnjam da će to biti na Saxu , razmišljam o nekim motorima A+++ :) kategorije , a to nije AC
Magnetni mi nisu simpatični iz povijesnih razloga , serijski DC je još gori od AC (bar se tako čini) ... znači nešto iz "vešmašine" :D

Valjda će biti nekih prijedloga
OldDog

Post Postao/la OldDog »

Kad bi ja išao na novu preradu, što vjreovatno neću,
u obzir bi došao samo DC sep Ex i to isključivo trakcijski motor,
jer ovi od pumpe su rađeni za jedan smjer vrtnje, a regen je režim ekvivalentan suprotnom smjeru vrtnje.
Nezavisna pobuda je idealna za jednostavno složiti regen.

Jedno vrijeme sam razmišljao da ovome mom motoru premotam stator i preradim na nezavisnu pobudu,
ali sam odustao jer me mrzi...

Tješim se da je ljenost odlika inteligentnih ljudi... :D. Ko zna , možda i jest :huh:
lisicakm

Post Postao/la lisicakm »

Sljedeća prerada bi trebala biti AC :roll: :D
Dr.Doktor

Lijen ili ne lijen , inteligentan ili neinteligentan ... tu nije problem
Problem je u "forci" ... a to je u vezi sa motivom ...

Radio bih nešto što nitko nije radio , odnosno ne bih koristio komponente namijenjene za EV ....
Pokušao bih izbjeći "nasukavanje" što mi se dogodilo sa Saxom (odnosno Ticom) ... ne bih u hodu mijenjao strategiju
.... i sva mjerenja bih radio prije početka prerade .... tako da unaprijed znam koliko će to "trošiti" i kako će ići ....
lisicakm je napisao/la:Sljedeća prerada bi trebala biti AC :roll: :D
A ne znam ... AC nije neka sreća (ili ja nemam sreće :smijeh2: )
Svi noviji uređaji koji su efikasniji ... koriste neke DC polifazne motore ... ili sam ja u zabludi zbog loših iskustava ???
:shock:
tossa

regen

Post Postao/la tossa »

zanima me dali mi mozete poslati semu kako to pospajati ,,i koje dijelove da kupim za regen ,, mislim da bi veliki rade 12KW pogonski koji je sad ugradjenu u auto bio jako sretan da stvara struju i puni baterije u splitu,, cesta koja se spusta od klisa prema splitu bi dusu dala da popravi amperazu koju bi uzela dok se vozi uz nju a i za spustanjesa visoke ulice (split) do trajektne luke bi se dalo dobro napuniti baterije :respekt: doktorre super odradjeno.. jedva cekam neki video voznje u realnim uslovima :palac:
OldDog

Re: regen

Post Postao/la OldDog »

tossa je napisao/la:zanima me dali mi mozete poslati semu kako to pospajati ,,i koje dijelove da kupim za regen ,, mislim da bi veliki rade 12KW pogonski koji je sad ugradjenu u auto bio jako sretan da stvara struju i puni baterije u splitu,, cesta koja se spusta od klisa prema splitu bi dusu dala da popravi amperazu koju bi uzela dok se vozi uz nju a i za spustanjesa visoke ulice (split) do trajektne luke bi se dalo dobro napuniti baterije :respekt: doktorre super odradjeno.. jedva cekam neki video voznje u realnim uslovima :palac:
Šema spajanja ti zavisi od kontrolera.
Na ovome linku imaš u PDF kompletno uputstvo za Zapi H2, sa šemama spajanja sa regenom i bez, i procedure podešavanja.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... VqZQ2Agbdg

Ako imaš neki drugi kontroler i to se može naći na gooooglu.
Dr.Doktor

Re: regen

tossa je napisao/la:.... doktorre super odradjeno.. jedva cekam neki video voznje u realnim uslovima :palac:
Pa ovo je bila vožnja u "relnim uslovima" :D ... istina , kada idem na drugu stranu Saxo na istoj trasi postigne 5km/h manje ...
..., a ne znam bi li "vaser-vaga" skužila nagib ....
Možda su podzemne vode u pitanju ...

To je bila vožnja samo u petoj brzini ... i kretanje i ubrzanje ....
Šaltanjem se ne dobije neko veće ubrzanje u konačnici , pogotovo ako je ravno , a ako je blagi uspon onda se osjeti ...
Na usponu treba kretati u nižoj (druga-treća) , a onda šaltanje

Imam blizu neku podzemnu garažu sa usponom , možda tamo snimim kretanje na kosini u raznim brzinama da se vidi moment ...
tossa

regen

Post Postao/la tossa »

old dog... nasao sam,, controller je isti kao u GRUNFA u njegovoj alfi,, bas ga nazovem i vidim dali je on nesto rijesio sa regenom... inace mislim da su cetkice u ovom velikom RADI KONCARU jedan od skupljih dijelova naime ima ih po 3 u redu i tako 6X,,jednako je 18 komada haha pitam se dali ce se isplatiti trositi toliko cetkica na regen smijeh1 smijeh2 smijeh.. doktore,,saxa nagazi malo.. da se vidi taj mocni AC motor.. brzina,, po ravnom na usponima.. napisi sve sto vidis,, poput cubijevog video uradka.. to bi u tako laganom autu trebalo biti dobitna kombinacija
Dr.Doktor

Može i ovako

https://www.youtube.com/watch?v=vxzij_y_acg

Dva mala motora od hoverboarda i ide bolje od SAXA :D

Mr Chang je moj idol
Dr.Doktor

U cilju povećanja dometa SAXA nabavio sam baterije LEV40 YUASA
To je iz Mitsubishija Outlandera ... iz 2012.-e godine
... navodno je auto imao 10 000 km

Je li ima ikakve veze što su relativno stare ... ako bi ovo o 10 000 bilo točno , upotreba ih nije uništila

Moduli su ovakvi:

https://www.ebay.com.au/itm/Limited-Yua ... 4031133013

Kak se ponaša Li-ion s vremenom???
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

Dr.Doktor je napisao/la:U cilju povećanja dometa SAXA nabavio sam baterije LEV40 YUASA
To je iz Mitsubishija Outlandera ... iz 2012.-e godine
... navodno je auto imao 10 000 km

Je li ima ikakve veze što su relativno stare ... ako bi ovo o 10 000 bilo točno , upotreba ih nije uništila

Moduli su ovakvi:

https://www.ebay.com.au/itm/Limited-Yua ... 4031133013

Kak se ponaša Li-ion s vremenom???
Ako od stajanja celije nisu zaronile prenisko s naponom trebale bi biti dobre - moj Zoe je 2014.g. sa 65k km i veli da je health 98% (kao i prije 2.5g kad sam ga kupio).
Odgovori

Natrag na “Samogradnje električnih automobila”