LED rasvjeta
LED rasvjeta
razmišljam da kompletnu kuću prebacim na LED rasvjetu...argumenti za i protiv?
kako da izračunam kolko mi je lampi potrebno po prostoriji?
recimo, dnevna soba veličine 4,5x4,5m, visine 2,5m, koliko ovakvih lampi bi mi trebalo?:https://cee.hr/trgovina/led-panel-slim-12w-okrugli/
kako da izračunam kolko mi je lampi potrebno po prostoriji?
recimo, dnevna soba veličine 4,5x4,5m, visine 2,5m, koliko ovakvih lampi bi mi trebalo?:https://cee.hr/trgovina/led-panel-slim-12w-okrugli/
Ja sam to napravio prije 6 godina; i 100% sam zadovoljan. Obožavam hladno bijelu. Snaga i oblik sijalica i lampi moraš sam na osnovu konkretnog iskustva sam odrediti. Imaš tri boje: žuta, toplo i hladno bijela....
Trenutno moje stanje.
Dnevna soba 12W u lusteru, 7W zidna za ručni rad. Trpezarija 3w Hladna + 3W topla. Kuhinja 7W hladna + 1W u napi. Spavaonica 3W. Kupaona 3W, hodnik 3W. Ispred ulaza 1,5W. Radna soba 10W hladna+ 10W topla.
Trenutno moje stanje.
Dnevna soba 12W u lusteru, 7W zidna za ručni rad. Trpezarija 3w Hladna + 3W topla. Kuhinja 7W hladna + 1W u napi. Spavaonica 3W. Kupaona 3W, hodnik 3W. Ispred ulaza 1,5W. Radna soba 10W hladna+ 10W topla.
Ja sam se razočarao u trajanje led žarulja, uselio sam u kuću pred 5 godina i na stepeništu sam iznad gazišta stavio 10 "kvalitetnih (pogotovo po cijeni)" ledica i niti jedna nije izdržala prvu godinu. Poslije sam kupovao 3-5 puta jeftinije i nisam primijetio neko pravilo niti neku razliku u trajanju.
Sve te priče o uštedama s štednim i led žaruljama su po meni jako upitne jer su te žarulje puno skuplje, tako da rijetko koja od tih žarulja u svom životnom vijeku uspije uštedjeti razliku u cijeni koja se plaća u startu.
Sve te priče o uštedama s štednim i led žaruljama su po meni jako upitne jer su te žarulje puno skuplje, tako da rijetko koja od tih žarulja u svom životnom vijeku uspije uštedjeti razliku u cijeni koja se plaća u startu.
Mozes polinkat sto si stavio, i poslikat?
Jer ja se ne cudim, radim sa LED profesionalno dizajniram sustave od puno KW (ali za biljke i istrazivanje) i znam sto valja a sto ne, na trzistu auto lampi i lampi za kucu 90% je srot!
Tek sa unazad godinu dvije dobre lampe se pocinju pojavljivat kao pod normalno.
Jer ja se ne cudim, radim sa LED profesionalno dizajniram sustave od puno KW (ali za biljke i istrazivanje) i znam sto valja a sto ne, na trzistu auto lampi i lampi za kucu 90% je srot!
Nadam se da će se i u HR u skorije vrijeme počet pojavljivat dobre žarulje pod normalno kao u USAzega je napisao/la:Mozes polinkat sto si stavio, i poslikat?

Koristim LED žarulje 230 V GU10 kao: http://www.njuskalo.hr/zarulje/led-zaru ... s-14535407
Prve sam kupio u nekom centru za rasvjetu zajedno s grlima i inox držačima, zatim sam kupovao najjeftinije po trgovinama elektroopreme i u trgovačkim centrima, a jednom mi je kolega naručivao preko eBaya neke koje su bile deklarirane za 260 V. Mogu povaditi i poslikati ove koje su na zidu ima 2 ili 3 vrste i poslati ti na e-mail, ali za te znam da nisu dobre kvalitete, zanima me na koji način prepoznati koje su dobre

Imas sto za preporuciti (za kucnu upotrebu naravno)zega je napisao/la:Mozes polinkat sto si stavio, i poslikat?
Ljudi nemojte bazirati mišljenja o ledicama na kineskim govnima sa lošim bojama i iskoristivošću manjom od 70 lm/W. Počnite koristiti prave ledice pa ćete vidjeti zašto se toliko priča o ledicama:
http://www.tme.eu/hr/details/ltpl-m1370 ... ob/liteon/
Nešto u ovom stilu, ove su veoma kvalitetne, ali i dalje dovoljno povoljne. Koristite ih na pola max snage i trajati će zauvijek, a imati iskoristivost od 140 lm/W i daju odlično svijetlo! Svi koji su vidjeli su se oduševili
http://www.tme.eu/hr/details/ltpl-m1370 ... ob/liteon/
Nešto u ovom stilu, ove su veoma kvalitetne, ali i dalje dovoljno povoljne. Koristite ih na pola max snage i trajati će zauvijek, a imati iskoristivost od 140 lm/W i daju odlično svijetlo! Svi koji su vidjeli su se oduševili

Samo kod modela koji imaju označenu tu mogućnost, iako je to po meni loše jer takve lampe neće doći sa dobrom iskoristivosti, ili će biti preskupe, bolja opcija je uzeti kvalitetnije ledice i driver koji ima mogućnost dimmanja pomoću potenciometra, ne koristeći one standardne dimmere za halogenu rasvejtu. Po meni oni nemaju šta raditi u led rasvjeti, ni u kom slučaju.brijac je napisao/la:jel se može koristiti dimmer kod led rasvjete?
Od kada su se pojavile LED žarulje na našem tržištu, bio sam vrlo razočaran bojom svjetla od renomiranih proizvodjača kao OSRAM ili PHILIPS. Nedavno unazad 2-3 god. pojavile su se sa prihvatljivom toplom bojom a oduševio sam se unazad 2 god. sa IKEA LED rasvjetom i vrlo ugodnom toplinom boje i tada cijenom - dvije LED žarulje od 6.3W, 400lm, 2700 Kelvina (glume lampu od 40W sa žarnom niti) u blister pakiranju za 5€ (Italija).
Unazad dvije godine cijelu kuću sam prebacio na takvu rasvjetu i vrlo sam zadovoljan.
Za moj slučaj recimo jedan dnevni boravak od 20 kvadrata skoro ugodno je osvjetljen sa dvije zidne LED 6.3W i jedna centralna LED od 12W. Ovo skoro se odnosi na centralnu od 12W jer nije ugodan točkasti izvor tako veće snage, niti preko disperzivnog zamućenog bijelog balona. Zato sam počeo više koristiti podnu visoku rasvjetu koja usmjerava svjetlo prema stropu - iznad razine očiju i daje izuzetno ugodnu disperzivnu osvjetljenost prostora.
Trajnost ne mogu komentirati jer je prošlo tek 2god. prekratko razdoblje.
Unazad dvije godine cijelu kuću sam prebacio na takvu rasvjetu i vrlo sam zadovoljan.
Za moj slučaj recimo jedan dnevni boravak od 20 kvadrata skoro ugodno je osvjetljen sa dvije zidne LED 6.3W i jedna centralna LED od 12W. Ovo skoro se odnosi na centralnu od 12W jer nije ugodan točkasti izvor tako veće snage, niti preko disperzivnog zamućenog bijelog balona. Zato sam počeo više koristiti podnu visoku rasvjetu koja usmjerava svjetlo prema stropu - iznad razine očiju i daje izuzetno ugodnu disperzivnu osvjetljenost prostora.
Trajnost ne mogu komentirati jer je prošlo tek 2god. prekratko razdoblje.
Kupio sam takve LED i nisu bas trajale, kad sam ih rastavio vidio sam zasto, iako bi ovo hladilo okolo trebalo biti dovoljno za barem 10W one su 12W ali veci problem je u tome sto je COB plocica sa LED'icama tanka i na sredini nije naljepljena na nikakvo hladilo ili heat spreader, pa se sredina COB'a jako ugrijei ti LED chipovi ubrzano rikavaju...dc74 je napisao/la:Nadam se da će se i u HR u skorije vrijeme počet pojavljivat dobre žarulje pod normalno kao u USAzega je napisao/la:Mozes polinkat sto si stavio, i poslikat?
Tek sa unazad godinu dvije dobre lampe se pocinju pojavljivat kao pod normalno.![]()
![]()
Koristim LED žarulje 230 V GU10 kao: http://www.njuskalo.hr/zarulje/led-zaru ... s-14535407
Prve sam kupio u nekom centru za rasvjetu zajedno s grlima i inox držačima, zatim sam kupovao najjeftinije po trgovinama elektroopreme i u trgovačkim centrima, a jednom mi je kolega naručivao preko eBaya neke koje su bile deklarirane za 260 V. Mogu povaditi i poslikati ove koje su na zidu ima 2 ili 3 vrste i poslati ti na e-mail, ali za te znam da nisu dobre kvalitete, zanima me na koji način prepoznati koje su dobre
Eto sto reci meni su dvije takve crknule veoma brzo nakon kupovine...
No ionako imam teoriju da na ebayu zavrsavaju stvari koje ne prolaze standarni QC tj druga klasa (nije uvijek slucaj)...
Ja sam se opskrbio ovima (imaju ventilator unutra za hlađenje)....i to 5000K, a ostale slabije su Kina (prebrane i testirane u to vrijeme)
http://www.ecomaa.com/en/products_detail.php?prod_sn=19
http://www.ecomaa.com/en/products_detail.php?prod_sn=19
Zaboravio sam spomenuti da su gotovo sve LED žarulje najavile svoj "kraj" na način da su počele treptati, a neke su čak nakon što par dana nisu radile znale ponovno oživjeti i raditi nekoliko dana. Štedne i klasične svoj kraj uglavnom objave zvučnim signalom "bum".
Obzirom da mi je trafostanica u dvorištu napon mi je uvijek dosta visok (pogotovo noću je oko 250 V), pa sam razmišljao namotati jedan trafo da spustim napon za cca 10 % i preko njega napojiti svu rasvjetu.
Moja pitanja su:
Dali bi s smanjenjem napona produžio životni vijek žaruljama?
Dali postoji neki drugi način da se produži životni vijek žaruljama?
Obzirom da mi je trafostanica u dvorištu napon mi je uvijek dosta visok (pogotovo noću je oko 250 V), pa sam razmišljao namotati jedan trafo da spustim napon za cca 10 % i preko njega napojiti svu rasvjetu.
Moja pitanja su:
Dali bi s smanjenjem napona produžio životni vijek žaruljama?
Dali postoji neki drugi način da se produži životni vijek žaruljama?
Moze se produziti vijek kad bi se ispod LED COB (aluminijska plocica sa ledicama) stavio heat spreader ili zamjenio centralnu plocicu, plus jos gore je sto kad sam rastavio svoju, nisu ni COB dobro termalno povezali (toplinska pasta, odmaknuta plocica od baze), ma kvalitata je ocaj, lutrija je nabasati na osrednje kvalitetno slozenu lampu...