Samogradnja TP voda-voda
Tražim dizalicu topline koja bi trebala grijati kuću sa oko 2 kW i sanitarnu vodu. Dakle snage od 2 do max. 3,5 kW. Samo mod grijanja.
Od kojih komponenta bi trebao raditi tako malu DT tlo/voda (scroll kompresori su preveliki koliko vidim)?
Jedna opcija je da naručim od http://www.klimasapo.si/
ili da kupim gotovu DT:
http://www.heatpumpchina.com/en/Products/Show_731.html
Koje su komponente najvažnije kod odabira i na što trebam paziti?
Od kojih komponenta bi trebao raditi tako malu DT tlo/voda (scroll kompresori su preveliki koliko vidim)?
Jedna opcija je da naručim od http://www.klimasapo.si/
ili da kupim gotovu DT:
http://www.heatpumpchina.com/en/Products/Show_731.html
Koje su komponente najvažnije kod odabira i na što trebam paziti?
Zadnja izmjena: viz, dana/u 25 kol 2015, 17:17, ukupno mijenjano 1 put.
Kaj se tiče regulacije: površinska grijanja su izrazito troma, pa se kao takvim treba i prilagoditi. Moj mentalni sklop nemože pojmiti zašto bi trebalo isključivati zimi grijanje ako se izbiva više od 12 sati ?? Ne isključuj nikada neka to automatika radi.viz je napisao/la: Zašto ne podno: iz iskustva korisnika pasivnih kuća:
http://www.podsvojostreho.net/forum/vie ... 8&start=75
napisano od forumaša @darkson i @JaBK
a temelji se da je slabe regulacije, a imati ćemo topl. dobitke sa juga tako da je masivna gradnja za smanjenje fluktuacije temperature, a fan-coili za brzu regulaciju.
Druga stvar kod podnog (iako je COP bolji), je da ako je pod dio oplošja tada se gubici topline kuće ne računaju sa temperaturnom razlikom od npr. -18°C do 20°C za taj građ. element - pod, već od -18°C do 30 ili 35°C! I tu se izgubi što se je COP-om dobilo...
Najbrže zagrijavanje (zraka) u prostoru je plinskim topom. Ja ga zagrijem za 3-4 sata. Opet će se javiti dežurni dušebrižnici: kolika je koncentracija CO2 i vlaga ?? Znam, imam infracrvene kvalitetne mjeraće.... rekuperator ...
E, kako se računaju gubici ? Tu si me pogodio u živac
Veliš od -18 na 30 za podno, a ja velim od -18 do 80 za radijatorsko, Mislim hallo. Mjeri temperaturu zida, a ne temperaturu prostorije, A kolika je efikasnost da ugriješ zidove preko dobrog izolatora (zrak) je drugo pitanje. Zašto grijač od 30kW ne umotaš u aerogel pa da onda zagriješ prostor ??
Da, svaki mentalni sklop traži po netu istomišljenike, pa kad pronađe
Pasivna kuća još A+ pa ima grijanje/hlađenje
Popišam ti se ja na izračun, za mene vrijede samo mjerenja. Tako u našem Apsurdistanu ima (u zadnje vrijeme) puno zgrada po izračunu (mjerenja nisu ni pomirisali, a ni neće mjenjat Zakon jer je na papiru sve naj) sa energetskim certifikatom A, dočim realnost je surova.viz je napisao/la:Za izračun potrebe za toplinom su važeće HRN EN i nisu isti gubici jel panelno grijanje u građevnom elementu vanjskog oplošja zgrade ili nije.
Zašto ideš na komplikacije i centralno grijanje voda/voda (meni je to isto i kako ti zoveš voda/tlo iliti antifriz) kad imaš danas u ponudi jeftine voda/zrak. Najbolje: rekuperator zraka sa dizalicom topline iznad svakog prozora
PS kakav je to projekt (očitu nisu napravili ni osnovne simulacije) ako ima pregrijavanja ?? Kaj nikad se nije čulo da postoje žaluzine da zasjeni velike staklene površine od sunca ??
Ako sam dobro shvatio ti bi DT toplinske snage 2-3.5 kW za grijanje. Ovisno koliko imaš novaca tako i kupiš DT sa manje/više boljim COP. Tako malene DT (snaga) skoro da i nećeš naći u ponudi jer za sustav voda/voda COP je blizu 5 što pak implicira snagu scroll kompresora od nekih 400-700W. Renomirani proizviđaći (Viessmann, Bosch, Toshiba....) skoro pa i ne proizvode tako male, sve su preko 5kW jer mala je zarada (kad mogu prodati 3x skuplju 10kW, za isti trošak proizvodnje). Probaj sam sastaviti. Kinezi proizvode jako jeftine dijelove.
PS Gore navedeni teorecki projekt nebulozan iz jednog razloga: uzmi stan jedne kocke na vrhu i koja će biti temperatura zimi na -10 uz potrošnju 15kW/m2/god i izmenu zraka. Naravno ta teorija vrijedi za centralni stan koji je na 115 katu udaljen 411m od izvora svijetla tj prozora.
PS Gore navedeni teorecki projekt nebulozan iz jednog razloga: uzmi stan jedne kocke na vrhu i koja će biti temperatura zimi na -10 uz potrošnju 15kW/m2/god i izmenu zraka. Naravno ta teorija vrijedi za centralni stan koji je na 115 katu udaljen 411m od izvora svijetla tj prozora.
Zadnja izmjena: max, dana/u 13 kol 2015, 14:10, ukupno mijenjano 3 puta.
Nisam frigo-tehničar i nemam alate za sastaviti dizalicu topline.
A nemam niti teoretskog niti praktičnog znanja što odabir koje komponente dizalice topline za sobom povlači...
COP je bitan, ali ne i jedino bitan. Važnija mi je i pouzdanost.
A nemam niti teoretskog niti praktičnog znanja što odabir koje komponente dizalice topline za sobom povlači...
COP je bitan, ali ne i jedino bitan. Važnija mi je i pouzdanost.
Zadnja izmjena: viz, dana/u 25 kol 2015, 17:23, ukupno mijenjano 1 put.
Kupi, kupi samo ti kineza, ima mi susjed sa 2 kompesora: više ne radi nego radi. Sreća što se kuži pa popravlja 
Za pouzdanost ti je bitan kompresor barem 10 g. garancije, elektronika ? e tu ćeš rijetko naići na više od 3 g. jamstva. Ostalo.., ako se upotrebljavaju dobri materijali nebi trebalo biti problema.
Za pouzdanost ti je bitan kompresor barem 10 g. garancije, elektronika ? e tu ćeš rijetko naići na više od 3 g. jamstva. Ostalo.., ako se upotrebljavaju dobri materijali nebi trebalo biti problema.
Kuglaviz je napisao/la:Koja to zgrada ima u svakom dijelu iste gubitke?!!
dizalica topline je DISMY water/water
Upute 0, User unfriendly elektronika, no kako se kuži sad radi full snagom sa dva kompresora vezana paraleno ali svaki na svojoj fazi i "puni" spremnik tople vode. Sad radi OK tako kaže, on zadovoljan (što je sve iskemijao ne znam)
Pa ništa nije savršeno u svemiru, ali je kugla ipak bolja
No, dobro: Ne kužim kaj će ti skupa (teško ispod 20kkn osim ako nije kineska + infrastruktura) tako mala DT kad gradiš pasivnu kuću. To što naši arhitekti nemaju pojma (čast izuzecima) da projektiraju solarnu kuću, a da im ne treba klima (hlađenje) ljeti to je drugi par kobasa. Sve mi je postalo jasno kad su ekonomisti u sprezi sa pravnicima donijeli energetske razrede za zgrade npr A godišnja potrošnja manja od 25 kWh/m2a (To je OK za frižidere) mislim halo, kaj taj podatak govori o izolaciji ? Ništa. Pa u nekoj zgradi se malo smrzavam zimi i kuham ljeti, malo isključim klimu/grijanje kad me nema par dana i imam manju potrošnju od A razreda. Da je takav zakon donosio energetičar bilo bi u drugim jedinicama
iz kojih bi bilo očito o kakvom se objektu (izolaciji) radi, ali treba muljati, zbunjivati ...
Za te nofce koje upucaš u slabu DT, kupiš jeftinu invertersku klimu i dogrijavaš/hladiš kad su ekstremne vanjske temperature (Koliko kupiš GWh el. energije za razliku u cijeni) ipak gradiš A+ kuću ili sam nešto propustio ?? Baš me zanima kaj ti je projektant isprojektirao vanjki zid (izolacija) Za prozore 4-slojne to te neću pitati kao ni za hermetičnost tj kakve su šalice za utičnice za struju
Za te nofce koje upucaš u slabu DT, kupiš jeftinu invertersku klimu i dogrijavaš/hladiš kad su ekstremne vanjske temperature (Koliko kupiš GWh el. energije za razliku u cijeni) ipak gradiš A+ kuću ili sam nešto propustio ?? Baš me zanima kaj ti je projektant isprojektirao vanjki zid (izolacija) Za prozore 4-slojne to te neću pitati kao ni za hermetičnost tj kakve su šalice za utičnice za struju
Naravno da nije dostatno za A+ kuću (za tvoje klimatsko područje, druga priča je u Splitu), ali po papirima i više nego dovoljno. Stiropor iliti EPS ajd grafitni. Dali si izmjerio površinsku temperaturu sive fasade na suncu sa nekih 10-ak cm stiropora ?? Oš da ti ja izmjerim na svojoj 20 cm kamenoj vuni ?? Južna strana mi je ventilirajuća fasada, zapad kontaktna i ne rijetko sada prelazi 75 stupnjeva jer je dobra izolacija. Probaj staviti stiropor u lonac i potopiti u vodu na nekih 80 stupnjeva pa pogledaj kaj se dogodi nakon dan dva, ali dobro grafitniviz je napisao/la: Inače je vanjski zid: gips-žbuka, 25cm porozna opeka zidana termo-mortom na koju ide 25cm debeli sloj grafitnog EPS-F i završni slojevi kontaktne fasade. Ništa specijalno ...
Što si dobio termo-mortom osim financijski izdatak ? Čvrst zid tj opeka kod pasivne kuće nema ama baš nikavog utjecaja na izolaciju već na termalnu masu koja se mora pravilno isprojektirati, al dobro valjda arhitekti znaju.
Nadam se da nećeš uzimati vakuumske, no što će ti termo-solarni kolektori kad postoje foto naponski ?