Besplatni parking

Rimac Automobili, razgovori i sve ostalo
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

ODLICNA VIJEST!

Besplatno parkiranje u Zg garazama produzeno DO DALJNJEGA (nema neki krajnji datum) - procedura ista kao i do sada: sa prometnom i parkirnom kartom doci do kucice kod cuvara.

:skace: :skace: :skace:
mkarli17

Post Postao/la mkarli17 »

:skace: jesi možda pitao za utičnice ja sam u gorici pokrenuo to pitanje i obečali su ih postavit nekoliko(obične 220V) nama dobre :)
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

mkarli17 je napisao/la::skace: jesi možda pitao za utičnice ja sam u gorici pokrenuo to pitanje i obečali su ih postavit nekoliko(obične 220V) nama dobre :)
g. Klanac iz Zagreb parkinga je bio vrlo zainteresiran za cijelu tematiku jer je prica sa tim parkirnim mjestima stala kad je trebalo kupiti punionice - par tisuca EUR im je previse, a toliko kostaju brze punionice.

Na kraju smo se slozili da obicna nadzbukna uticnica od 20kn rjesava 90% potreba, tako da im samo trebam poslati sluzbeni dopis u ime Udruge i onda ce brzo postaviti uticnice.

Usput cu u dopisu priupitati za dubioze oko toga koliko se auta moze besplatno parkirati, te hibrid/elektro dileme sa kojima si se susreo.
bmwcabrio

Post Postao/la bmwcabrio »

sinoć sam posjetio ijac-a u centru grada,nakon što je ax-a dovezao sa duuugog puta, obzirom da je organizacija rally-ja bila za k..... bacili smo se u potragu za punjenje auta u zg. iza ponoći....
u garaži u petrinjskoj dali su utičnicu besplatno, do nas je bilo mjesto za hybride na kojem je bila parkirana toyota prius,mi smo platili parkiranje za ax- i kadetta......
definitivno bi si pomogli sa običnom utičnicom bilo gdje u gradu.
MP

Post Postao/la MP »

dobro je znati , ja sam mislil da bu kraj tek sutra
rkahler

Post Postao/la rkahler »

DompaEV
Kontakt:

Post Postao/la DompaEV »

Iz clanka:
"U omišaljskoj Pesja – Nautici, tvrtki koja upravlja parkiralištima, najavljuju da je sljedeći korak omogućavanje punjenja baterija na parkiralištima za što je projekt u pripremi."

Ne's ti projekta - na taj "ormar" gdje ljudi placaju parking stavit suko steker i pored njega osigurac od 20A (moze i u nekoj kutiji tako da je zasticeno od padalina).
Posto pretpostavljam da taj "ormar" vec ima dovedeno 230V, cijeli "projekt" bi kostao pi-puta-oko par sto kuna (materijal + ruke).
Al vjerojatnije je da ce se pojaviti "inicijativa" za postavljanje "pametne punionice" od minimalno 50kkn (a mozda i neke jos pametnije od 50k€).

A za te novce bi se mogla postaviti stvarno neka korisna punionica, ali koju napaja sunce. Nesto u stilu panela koji natkrivaju parkirna mjesta. Jedino je pitanje gdje je tocno lokacija parkinga i kako bi se takva "streha" uklopila u okolni prostor (iako o tome rijetko tko na nasim prostorima brine danas).

A da ne spominjem da ce se na parkingu (ako ce mu lokacija biti primamljiva) vjerojatno najcesce pojaviti non-plugin hibridi kupljeni uz poticaj.
Farsa...
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

DompaEV je napisao/la:
Iz clanka:
"U omišaljskoj Pesja – Nautici, tvrtki koja upravlja parkiralištima, najavljuju da je sljedeći korak omogućavanje punjenja baterija na parkiralištima za što je projekt u pripremi."

Ne's ti projekta - na taj "ormar" gdje ljudi placaju parking stavit suko steker i pored njega osigurac od 20A (moze i u nekoj kutiji tako da je zasticeno od padalina).
Posto pretpostavljam da taj "ormar" vec ima dovedeno 230V, cijeli "projekt" bi kostao pi-puta-oko par sto kuna (materijal + ruke).
Al vjerojatnije je da ce se pojaviti "inicijativa" za postavljanje "pametne punionice" od minimalno 50kkn (a mozda i neke jos pametnije od 50k€).

A za te novce bi se mogla postaviti stvarno neka korisna punionica, ali koju napaja sunce. Nesto u stilu panela koji natkrivaju parkirna mjesta. Jedino je pitanje gdje je tocno lokacija parkinga i kako bi se takva "streha" uklopila u okolni prostor (iako o tome rijetko tko na nasim prostorima brine danas).

A da ne spominjem da ce se na parkingu (ako ce mu lokacija biti primamljiva) vjerojatno najcesce pojaviti non-plugin hibridi kupljeni uz poticaj.
Farsa...
Sve si rekao - nemam rijeci za dodati... +100
Prof. Baltazar

Post Postao/la Prof. Baltazar »

Master of disaster je napisao/la:Bio bi vrlo, vrlo iznenađen da se ispostavi da studija postoji, i da je rađeno u skladu sa njom.
Evo jednog teksta koji daje pregled zakljucaka vise istrazivanja o "ekoloskosti" elektricnih automobila:

"In a gut punch to electric-car advocates, it concluded that the vehicles’ lifetime health and environmental damages (excluding long-term climatic effects) are actually greater than those of gasoline-powered cars. Indeed, the study found that an electric car is likely worse than a car fueled exclusively by gasoline derived from Canadian tar sands!
[...]
The investigators, like many others who have probed this issue, found that electric vehicles generally produce fewer of these [greenhouse gas] emissions than their gasoline- or diesel-fueled counterparts—but only marginally so when full life-cycle effects are accounted for."

Izvor: National Research Council. Hidden Costs of Energy: Unpriced Consequences of Energy Production and Use. Washington, DC: The National Academies Press, 2010.

Dotice se i zakljucaka jednog norveskog istrazivanja:

"electric vehicles consistently perform worse or on par with modern internal combustion engine vehicles, despite virtually zero direct emissions during operation"

Izvor: Hawkins, T. R., Singh, B., Majeau-Bettez, G. and Strømman, A. H. (2013), Comparative Environmental Life Cycle Assessment of Conventional and Electric Vehicles. Journal of Industrial Ecology, 17: 53–64. doi: 10.1111/j.1530-9290.2012.00532.x

Sad, pitanje kojim se ta istrazivanja bave nisu jednostavna i ima suprostavljenih rezultata, ali u ovim okolnostima u kojima nema konsenzusa oko odrzivosti tih vozila dijeliti ikakve privilegije (kao npr. parkiranje) vozacima el. auta mi se cini potpuno proizvoljno, bez ocite drustvene koristi,..u globalu, drustveno subvencioniranje pomodnih vozila dijela gradjanstva dovoljno bogatog da ih vozi.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Tekst nedaje nista, daje fraze kojeje novinar izvukao iz dupeta!
Dok god ne polinka autore i radove na koje se poziva kerdibilitet mu nije neki, jer zelim procitat radove na koje se poziva bez novinarskih interpretacija jer svi znamo kako one zavrse...
Najbolje je kad krenu brojat sarafice na elektro vozilima a zaborave izbrojit iste na drugim vozilima...
Drugo vezano uz "tankanje" najbolje je krivit ljude sto tankaju struju iz ugljenarki, kao da je to njihov problem, oni sa ekstremnom lovom stave solare ili sto vec na imanje (osim ako nisu u zgradi) koji u mrezu pumpaju sav iznos koji oni potrose ali to je vise u svrhu pranja od prozivanja, ne mozes ljude krivit zato sto su offsetirali svoj carbon footprine koliko su god mogli, ostalo je vise manje izvan njihove (finacijske ili kakve vec) moci...
No kao sto kazem, tek kad procitam studije onda cu moci meritorno procjenit a dotad je to samo laprdanje...
schumacher

Post Postao/la schumacher »

Nema šta,uvjerljivo kao i izvješće Warren-ove komisije prije 50 godina.
Prof. Baltazar

Post Postao/la Prof. Baltazar »

zega je napisao/la: No kao sto kazem, tek kad procitam studije onda cu moci meritorno procjenit a dotad je to samo laprdanje...
Zega, neki od linkova na istrazivanja su u tekstu, a zakljucci teksta (meni) ne zvuce bitno drugacije od zakljucaka iz istrazivanja na koja se poziva. Citati izravno iz norveskog istrazivanja:

"The GWP [Global Warming Potential] from EV production is about twice that of conventional vehicles. Our results suggest a potentially greater gap between the two technologies for other impact categories, such as HTP [human toxicity potential] and MDP [mineral depletion potential].
[...]
The environmental performance of EVs is critically dependent on the combination of the vehicle and electricity production impacts as well as key factors such as energy use and battery and vehicle lifetimes. For example, performing the calculation assuming a lifetime of 200,000 km for the ICEV [internal combustion engine vehicle] and assuming a battery replacement within the lifetime of the EV would result in lower GWP [global warming potential] impact for the diesel ICEV [internal combustion engine vehicle] with respect to the EV charged with European average electricity."

Istrazivanje Nacionalnog savjeta za istrazivanja se nadje za minutu na webu i on je preslozen da bi se se dao usput prelistati, ali ovo je par citata iz tog dokumenta:

"Grid-dependent HEVs and electric vehicles have somewhat higher damages in both 2005 and 2030. As noted in Chapter 3, these vehicles have important advantages over all other fuel and technology combinations when only damages from operations are considered. However, the damages associated with the present and projected mixes of electricity generation (the latter still being dominated by coal and natural gas in 2030, albeit at significantly lower rates of emissions) add substantially to the life-cycle damages.In addition, the increased energy associated with battery manufacture adds approximately 20% to the damages from vehicle manufacture. However, further legislative and economic initiatives to reduce emissions from the electricity grid could be expected to improve the relative damages from electric vehicles substantially."

"Perhaps the most important conclusion to be taken from the transportation analyses is that, when viewed from a full life-cycle perspective, the results are remarkably similar across fuel and technology combinations"

Da se razumijemo, niti je to zadnja rijec na ovu temu niti ja tvrdim da automobil na naftu ima buducnost (nema), ali je vazno konacno naceti konkretniji dijalog na temu "ekoloskosti" masovne upotrebe elektricne verzije danasnjeg automobila, a ne srljati naprijed sa slijepom vjerom da su super jer nemaju auspuh, uz busanje u prsa "ja imam iza garaze vjetrogenerator pa je sve 5".
Odgovori

Natrag na “Hrvatska”